Πληροφορίες

 • Μουσείο Μπουμπουλίνας: Η ιστορική διώροφη έπαυλη, 300 χρόνων, της Λασκαρίνας Μπούμπουλη. Στο μουσείο αυτό πραγματοποιούνται επίσης και πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι. Βρίσκεται στην Ντάπια, σε απόσταση 100 μέτρων από το λιμάνι, πίσω από την εκκλησία του Αγ. Αντωνίου. Οι ώρες των ξεναγήσεων αναγράφονται στην είσοδο του μουσείου. Τηλ.: 22980-72416
 • Κρατικό Μουσείο Σπετσών: Στεγάζεται σε ένα γοητευτικό αρχοντικό του 18ου αιώνα, αλλοτινή κατοικία του Χατζηγιάννη – Μέξη, ενός από τους ευεργέτες του νησιού και υποστηρικτή της Επανάστασης του 1821. Τα εκθέματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 4000 χρόνια πολιτισμικής ιστορίας του νησιού. Βρίσκεται στην περιοχή της Υπαπαντής, πίσω από το Δημοτικό Σχολείο Σπετσών. Τηλ.: 22980-72994
 • Ο ναός του Αγίου Νικολάου, άλλοτε μοναστήρι και σήμερα ο Μητροπολιτικός Ναός των Σπετσών. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου έπαιξε σημαντικό ρόλο στα χρόνια του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα, κτίστηκε το 1805 και βρίσκεται πάνω από το παλιό λιμάνι του νησιού. Στους χώρους της μονής στεγάζεται και η έκθεση «το Σπετσιώτικο Σπίτι».
 • Ο ναός της Παναγίας της Αρμάτας κοντά στο φάρο, κτισμένος από την οικ. Κούτση σε ανάμνηση της ναυμαχίας των Σπετσών της 8ης Σεπτεμβρίου 1822. Βρίσκεται στην άκρη του Παλιού Λιμανιού.
 • Η μονή των Αγίων Πάντων στη νοτιοανατολική άκρη της πόλης. Στον περίγυρο της μικρής εκκλησίας των Αγίων Πάντων, η Σοφρονία που ήταν σύζυγος του Σπετσιώτη πλοιάρχου Γκίνη, ίδρυσε το γυναικείο μοναστήρι το 1830. Στη μονή Αγίων Πάντων υπάρχει το ένα από τα δύο κοιμητήρια των Σπετσών, όπου έχουν ταφεί μεγάλες προσωπικότητες της παλαιότερης εποχής και ιστορίας του νησιού.
 • Το αρχοντικό του Σωτηρίου Αναργύρου: Είναι ένα διώροφο, λιθόκτιστο κτήριο, με νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία, που οικοδομήθηκε το 1903 – 1904 ως κατοικία του Σωτηρίου Αναργύρου, εθνικού ευεργέτη και ευεργέτη των Σπετσών. Το αρχοντικό του Σωτηρίου Αναργύρου είναι ένα από τα αξιοθέατα ιστορικής σημασίας. Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Βρίσκεται στο λιμάνι των Σπετσών, πίσω από την εκκλησία του Αγ. Αντωνίου.
 • Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ.): Ιδρύθηκε από τούς Εθνικούς Ευεργέτες και δωρητές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένη και εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 1927 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο πρώτος Διευθυντής της σχολής ήταν ο Άγγλος Eric Sloman. Ήταν πρότυπο δημόσιο σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο. Η λειτουργία της σταμάτησε το 1983. Από την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή αποφοίτησαν πολλοί καταξιωμένοι Έλληνες, όπως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Μεταξύ των μαθητών της Σχολής ήταν και οι τρεις αδελφοί Ξενάκη. Από το 1983, οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί ως σχολείο, δραστηριοποιείται ως πρότυπο Συνεδριακό Κέντρο, φιλοξενώντας παγκόσμια συνέδρια και σημαντικές διοργανώσεις. Στις εγκαταστάσεις της σχολής, στο κτήριο Ε’, φιλοξενείται και λειτουργεί σήμερα το Λύκειο Σπετσών. Βρισκεται στο δυτικό άκρο της πολης.
 • Ο φάρος των Σπετσών: Ήταν ένας από τους δύο πρώτους φάρους που λειτούργησαν το 1837 στο ελληνικό φαρικό δίκτυο. Οι δύο πρώτοι φάροι στη Ελλάδα ήταν στις Σπέτσες και στη Τζιά και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1831. Ωστόσο ο πρώτος αυτός φάρος αντικαταστάθηκε με τον πέτρινο φάρο που υπάρχει και σήμερα και κτίστηκε το 1885. Το ύψος του φάρου είναι 27 μέτρα και το ύψος του πύργου είναι 11,6 μέτρα. Ο φάρος έγινε αυτόματος το 1986. Βρίσκεται μέσα στην κατοικημένη περιοχή των Σπετσών, στην άκρη του Παλιού Λιμανιού.
 • Η σπηλιά Μπεκίρη: Παλαιότερα, η σπηλιά χρησίμευε ως καταφύγιο σε περιπτώσεις επιδρομών στο νησί. Η πρόσβαση στη σπηλιά είναι εφικτή τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα. Από τη στεριά υπάρχει ένα μονοπάτι που αρχίζει με τσιμεντένια σκαλοπάτια από τον νέο μόλο στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Στο εσωτερικό της η σπηλιά Μπεκίρη έχει εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και μια μικρή περιοχή στρωμένη με άμμο. Βρίσκεται στην παραλία των Αγ. Αναργύρων.
 • Αγ. Μαρίνα (Paradise beach): Πλήρως οργανωμένη παραλία στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας, περίπου 1,5 χλμ ανατολικά της πόλης των Σπετσών. Διαθέτει εστιατόριο, μπαρ, ξαπλώστρες και water sports. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια, με το λεωφορείο της γραμμής Αγ. Μάμας-Αγ. Ανάργυροι, με ποδήλατο, ταξί, μηχανάκι ή με την παραδοσιακή άμαξα.
 • Ξυλοκέριζα: Όμορφη παραλία με βοτσαλάκι, που απέχει 6 χλμ περίπου από την πόλη των Σπετσών. Διαθέτει ξαπλώστρες και καντίνα. Ιδανική γι’αυτούς που αναζητούν πιο ήσυχες παραλίες. Η πρόσβαση γίνεται με το λεωφορείο της γραμμής Αγ. Μάμας-Αγ. Ανάργυροι, με μηχανάκι ή ταξί.
 • Αγ. Ανάργυροι: Πλήρως οργανωμένη παραλία με βοτσαλάκι στα νότια του νησιού, που απέχει περίπου 11 χλμ από την πόλη των Σπετσών. Διαθέτει ταβέρνα, μπαρ, ξαπλώστρες και water sports. Εκεί βρίσκεται και η διάσημη σπηλιά του Μπεκίρη. Η πρόσβαση γίνεται με το λεωφορείο της γραμμής Αγ. Μάμας-Αγ. Ανάργυροι, με καΐκι, με μηχανάκι ή με ταξί.
 • Αγ. Παρασκευή: Υπέροχη παραλία με άμμο στα νότια του νησιού, απέχει 12 χλμ περίπου από την πόλη των Σπετσών. Είναι οργανωμένη, τα πεύκα της όμως προσφέρουν πολλή σκιά σε αυτούς που θα αποφασίσουν να την επισκεφτούν. Η πρόσβαση γίνεται με μηχανάκι ή ταξί.
 • Ζωγεριά: Πανέμορφη παραλία με άμμο στην δυτική πλευρά του νησιού, απέχει 6 χλμ από το κέντρο των Σπετσών. Διαθέτει ξαπλώστρες και ένα παραδοσιακό ταβερνάκι. Η πρόσβαση γίνεται με μηχανάκι ή με το καΐκι που φεύγει κάθε μέρα από το λιμάνι.
 • Βρέλλος: Πευκόφυτη παραλία στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, απέχει 4 χλμ από την πόλη των Σπετσών. Διαθέτει μπαρ, καντίνα και ξαπλώστρες. Η πρόσβαση γίνεται με το λεωφορείο της γραμμής Ποσειδώνιο-Βρέλλος, με ταξί ή με μηχανάκι.
 • Kaiki Beach: Πλήρως οργανωμένη παραλία στην δυτική πλευρά της πόλης, μπροστά από την Αναργύρειο Σχολή, απέχει 1,5 χλμ περίπου από το κέντρο των Σπετσών. Διαθέτει εστιατόριο, μπαρ, ξαπλώστρες, beach volley και water sports. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια, με μηχανάκι, με ποδήλατο, με ταξί, με το λεωφορείο της γραμμής Ποσειδώνιο-Βρέλλος ή με την παραδοσιακή άμαξα.
 • Αγ. Νικολάου: Μια μικρή παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο που παραμένει ανέγγιχτη και προσελκύει πλήθος “πιστών”, αν και μικρή, για την ησυχία της και τα όμορφα νερά της.
 • Αγίου Μάμμα: αμμουδερή οργανωμένη παραλία που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Βρίσκεται μπροστά σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια, εξυπηρετώντας πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες, στα πεντακάθαρα νερά της.
 • Κουνουπίτσας: Μια μικρή υπέροχη παραλία από βότσαλο και άμμο με καταγάλανα νερά η οποία, εκτός από το κολύμπι, προσφέρεται για περιπάτους αναμεσα στις ψαρόβαρκες και για φαγητό ή ποτό δίπλα στο κύμα στα γραφικά μαγαζάκια που υπάρχουν σε όλο το μήκος της
 • Αναργύρειου σχολής: Είναι μία από τις πιο καλά οργανωμένες παραλίες των Σπετσών, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, χώρους για θαλάσσια αθλήματα, δραστηριότητες και εστιατόρια.
 • Παραλία Βρέλλου: Πεύκα προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους σε αυτό τον μικρό κολπίσκο με τα μεγάλα βότσαλα. Θα βρείτε ξαπλώστρες, ομπρέλες αλλά και το beach bar Vrelος για χυμούς, cocktails και κάποια σνακ.
 • Λιγονέρι: Απομονωμένοι μικροί κόλποι.

Όσοι αγαπούν την πεζοπορία, το τρέξιμο ή την ποδηλασία, μπορούν να γνωρίσουν τις όμορφες παραλίες των Σπετσών μέσω του περιφερειακού και παράλληλου προς τις ακτές δρόμου ή την ενδοχώρα, με τα πευκοδάση και τα ξωκλήσια, ανηφορίζοντας προς τον Προφήτη Ηλία, την υψηλότερη κορυφή του νησιού.

Ακόμα υπάρχουν γήπεδα τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Μπορούμε, επίσης, να σας κλείσουμε ένα μασάζ για να χαλαρώσετε μετά από όλες σας τις δραστηριότητες ή απλά για να ξεκουραστείτε λίγο παραπάνω.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού όσον αφορά στην μετακίνηση και την μεταφορά σας στο νησί, καθώς δεν επιτρέπονται τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, παρακάτω θα βρείτε χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες που θα κάνουν την μετακίνηση σας ευκολότερη.

Τα παρακάτω δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά από 1 Απριλίου μέχρι και 31 Μαίου.

 • Σπέτσες-Κόστα: 09.00, 11.30, 14.30, 18.30, 19.30
 • Κόστα-Σπέτσες: 09.30, 12.00, 15.00, 19.00, 20.00

Τα παρακάτω δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 2 ευρώ το άτομο.

 • Κόστα-Σπέτσες: 08.00, 10.30, 13.30, 17.00
 • Σπέτσες-Κόστα: 07.20, 10.00, 13.00, 16.30

Η εταιρεία Hellenic Seaways πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια από και προς τις Σπέτσες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες και τα εισιτήρια καλέστε στο 210-4199000 ή επισκεφτείτε το www.hellenicseaways.gr.

Τα θαλάσσια ταξί πραγματοποιούν δρομολόγια όλο το 24ωρο σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού κατόπιν επικοινωνίας, στα τηλέφωνα ή στο λιμάνι της Ντάπιας, που είναι το μόνιμο αγκυροβόλιο τους.

Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την διαδρομή και τις ώρες.

Τηλ.: 22980-72072

Τα παραδοσιακά καΐκια κατά την τουριστική περίοδο εκτελούν τα εξής δρομολόγια:

 • Σπέτσες – Κόστα, Κόστα –Σπέτσες
 • Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή και Ζωγεριά

Τα δρομολόγια τους αρχίζουν νωρίς το πρωί και σταματούν με τη δύση του ηλίου ή και αργότερα, με σημείο αναχώρησης το λιμάνι της Ντάπιας.

Οι ώρες των δρομολογίων καθώς και οι τιμές των εισιτηρίων αναγράφονται στο σημείο εκκίνησης των καϊκιών.

Πρόκειται για τις χαρακτηριστικές άμαξες με άλογο, σήμα κατατεθέν του νησιού. Εξυπηρετούν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Επίσης δέχονται ραντεβού για να σας παραλάβουν σε προκαθορισμένη ώρα και σημείο. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την διαδρομή.

Υπάρχουν δύο αφετηρίες εξυπηρέτησης των επισκεπτών:

Στο λιμάνι της Ντάπιας, για τις άμαξες που πηγαίνουν προς το Παλιό Λιμάνι και την Αγία Μαρίνα. Τηλ.: 22980-73171

Στην πλατεία του Ποσειδωνίου, στην άλλη μεριά του λιμανιού, για όσους πηγαίνουν προς τις Σχολές. Τηλ.: 22980-73170

Στο νησί υπάρχουν ταξί, τα οποία λειτουργούν όλο το 24ωρο, κατόπιν τηλεφωνικής κλήσης ή ραντεβού. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την διαδρομή και τις ώρες.
 • Γκιώνης Λευτέρης: 6942635656
 • Καστριώτης Δημήτρης: 6946167251
 • Παπαδέας Αντώνης: 6946853253
 • Κόλλιας Ηλίας: 6944605784
 • Βατικιώτης Κώστας: 6932200240
 • Κοτζιάς Ανάργυρος: 6971717660
 • Θυμαράς Νικόλαος: 6944251945
 • Τζιάμος: 6973886407
 • Δελημήτρος: 6944910790, 22980-74121
 • Τερζάκης: 22980-74860
 • Σταναθιώτης: 22980-75364
 • Κόκκορης: 22980-73584/74919
 • Σκαρμούτσος (ποδήλατα): 6977640777, 22980-72209
 • Νίκος Bikes: 6946087748
 • Γιδόπουλος: 6973097856
 • Μπρατόπουλος: 22980-72335, 6932330114

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κατά την τουριστική περίοδο ισχύει δακτύλιος από τις 19.00 έως 02.00, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία σε μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες και γουρούνες στον παραλιακό δρόμο από την Κουνουπίτσα μέχρι και το Παλιό Λιμάνι.

Υπάρχουν δύο λεωφορεία που λειτουργούν μόνο τους μήνες της τουριστικής περιόδου και εκτελούν δύο διαφορετικές διαδρομές.

 • Με αφετηρία την παραλία του Αγίου Μάμα, και κατεύθυνση προς την Αγία Μαρίνα, τον Κουζουνό, την Ξυλοκέριζα, τους Αγίους Αναργύρους και τέρμα στην παραλία της Αγίας Παρασκευής.
 • Με αφετηρία την πλατεία Ποσειδωνίου, και κατεύθυνση προς την Κουνουπίτσα, Πάτραλης, ξενοδοχείο “Σπέτσες”, Καΐκι beach, τις Σχολές, ξενοδοχείο “Ξενία”, Μπλούμπερι Χιλ, Λιγονέρι και Οικισμό Λιγονερίου και τέρμα στην παραλία του Βρέλλου.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με την εποχή και είναι αναρτημένα στις αφετηρίες των λεωφορείων.

Στο νησί υπάρχουν δυο φαρμακεία, τα οποία βρίσκονται στην πόλη των Σπετσών κοντά στην Πλατεία Ρολογιού. Υπάρχει επίσης και αγροτικό Ιατρείο σε κοντινή απόσταση από τη παραλία του Αγ. Μάμα.

 • Φαρμακείο Γκρίτζαλη: 22980-72256
 • Φαρμακείο Κολοκύθα: 22980-72480
 • Αγροτικό Ιατρείο: 22980-72472

Στο νησί υπάρχουν δυο θερινοί κινηματογράφοι που πραγματοποιούν συνήθως δυο προβολές κάθε βράδυ. Και οι δυο βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι των Σπετσών.

 • Cine Μαρίνα: 22980-72110
 • Cine Τιτάνια: 22980-74651