Σπέτσες

Οι Σπέτσες, νησί μικρό αλλά ξεχωριστό, εντυπωσιάζουν με την έντονη προσωπικότητά τους που είναι διάχυτη στα σπίτια και τις γειτονιές, στις αυλές με τα βοτσαλωτά, στις εκκλησίες και στο λευκό που κυριαρχεί, μαζί με το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού. Το φυσικό περιβάλλον αφενός και ο φιλελεύθερος και ανυπότακτος χαρακτήρας των κατοίκων αφετέρου έγραψαν τη μοίρα των Σπετσών.

Βρίσκεται στο Μυρτώο πέλαγος, κοντά και προς το νότιο μέρος της Αργολικής Χερσονήσου, απέχει 1,5 μίλι από την ακτή, είναι δεξιά της εισόδου του Αργολικού Κόλπου και ανέκαθεν θεωρούνταν τμήμα της Πελοποννήσου.

Πρωτεύουσα είναι η ομώνυμη πόλη της νήσου που αποτελεί Δήμο, στον οποίο υπάγονται οι συνοικισμοί: Αγία Παρασκευή, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιοι Απόστολοι, Βρέλλος, Ζωγεριά, Κουνουπίτσα, Κοκκινάρια, Λιγονέρι, Παλιό Λιμάνι, Παραπόλα, η γυναικεία Μονή Αγίων Πάντων και η νησίδα Σπετσοπούλα, ιδιοκτησίας της Οικογένειας Νιάρχου.

Ο πληθυσμός των Σπετσών ανέρχεται στους 4.070 κατοίκους.

Η απόσταση από τον Πειραιά είναι 52 ναυτικά μίλια.

Το εμβαδόν του νησιού είναι 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών του είναι 28,7 χιλιόμετρα.

Περιβάλλεται από λόφους ,που η ψηλότερή τους κορυφή βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού, έχει ύψος 291 μέτρα και είναι η κορυφή του Προφήτη Ηλία.

Το νησί, σε μία έκταση 20.000 περίπου στρεμμάτων είναι κατάφυτο από πεύκα, που του προσδίδουν ένα από τα βασικά στοιχεία της ομορφιάς του. Ανάμεσα στα πεύκα και τους θάμνους φυτρώνουν την άνοιξη, κυρίως, αλλά και το φθινόπωρο, μυριόχρωμα αγριολούλουδα, στολίδια αληθινά της Σπετσιώτικης γης.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν “Πιτυόνησος” και “Πιτυούσα”. Το σημερινό της όνομα το πήρε από Καταλανούς, Γενουάτες και Ενετούς ναυτικούς του Μεσαίωνα. Οι Φράγκοι την αποκαλούσαν “Ιζόλα ντι Σπέσια” (=αρωματοφόρος νήσος). Κατ΄ άλλη εκδοχή το όνομα προήλθε από το “Πέτσα” (Πετσιώτες), που φέρεται ως αρβανίτικος γλωσσικός αναγραμματισμός του αρχαίου ονόματος Πιτυούσα.

Η πρόσβαση στο νησί είναι δυνατή τόσο από ξηράς όσο και διά θαλάσσης.

Οδικώς η απόσταση από την Αθήνα μέχρι το Πόρτο Χέλι Αργολίδος είναι 180 χιλιόμετρα. Η διάζευξη γίνεται από το λιμάνι της Κόστα, που απέχει 1 χλμ από το Πόρτο Χέλι, με το ferry boat της γραμμής, καθώς και με παραδοσιακά καΐκια ή θαλάσσια ταξί.

Από τον Πειραιά υπάρχει καθημερινή ανταπόκριση με ιπτάμενα δελφίνια της εταιρείας  Hellenic Seaways.