Το μουσείο των Σπετσών της οικογένειας Μέξη

Το Μουσείο των Σπετσών στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη, όπου υπήρξε ένας από τους πρώτους άρχοντες στα χρόνια του Αγώνα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Το αρχοντικό του κτίστηκε ανάμεσα στο 1795 και το 1798 σε σχήμα Π. και αποτελείται από ένα ισόγειο και δύο ορόφους. Τοξωτές στοές στην πρόσοψη του κτηρίου κάνουν το βαρύ αρχιτεκτόνημα πιο ανάλαφρο. Στο ισόγειο στεγάζεται έκθεση με ευρήματα του προμυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων περί το 1200 Π.Χ.

Στον πρώτο όροφο τα εκθέματα του Μουσείου Σπετσών,  αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού και καλύπτουν όλες τις μορφές εκδήλωσης της τέχνης.

Τα εκθέματα και στους δυο ορόφους, περιλαμβάνουν αγγεία της Πρωτοελλαδικής και Κλασικής περιόδου, γλυπτά και νομίσματα από τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους, μεταβυζαντινές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η Σημαία της Επανάστασης, τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, τα όπλα και οι προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων, οι υδατογραφίες και ελαιογραφίες πλοίων του Αγώνα και το στόλισμα τους ως και σπάνια  ακρόπρωρα πλοίων, συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα του μουσείου που μπορεί ν απολαύσει κάθε επισκέπτης.