Το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας

Το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας

Το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας

Το τριακοσίων ετών Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, με το σκαλιστό ταβάνι στη σάλα του, λειτουργεί ως μουσείο από το 1991, από τον απόγονό της κ. Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, στην προσπάθειά του να διασωθεί αφού κινδύνευε από κατάρρευση.

Το αρχοντικό κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από Μαυριτανό αρχιτέκτονα, πίσω από το λιμάνι της Ντάπιας. Όπως τα περισσότερα αρχοντικά του νησιού, έχει σχήμα Π και αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους. Το Μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο και αποτελείται από τέσσερα μεγάλα δωμάτια, τη Μεγάλη Σάλα, το Δωμάτιο Υποδοχής, τη Τραπεζαρία και ένα Δωμάτιο με Τζάκι.

Στους χώρους του μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, με ζωντανή ξενάγηση 40 λεπτών, το οίκημα και την αρχιτεκτονική του, παλαιά έπιπλα, βιβλία, όπλα, προσωπικά αντικείμενα και επίσημα έγγραφα και επιστολές της ηρωίδας.

Τα έσοδα σήμερα τα διαχειρίζεται μια εταιρία μη κερδοσκοπική με σκοπό την επισκευή και συντήρηση του αρχοντικού, τη λειτουργία του ως μουσείου και πολιτιστικού κέντρου με σκοπό τη  διάδοση της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης και φυσικά το ρόλο της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.