Γιατί το Πάσχα είναι υπέροχο στις Σπέτσες...

Στις Σπέτσες όπως και σε άλλα ελληνικά νησιά ο εορτασμός του Πάσχα εκτός από το βαθιά κατανυκτικό θρησκευτικό χαρακτήρα των ημερών έχει να προσφέρει στον επισκέπτη, την υπέροχη αίσθηση της άνοιξης, αφού όλο το νησί είναι καταπράσινο και ανθισμένο αλλά και την θαλασσινή αύρα του νησιού.

Το Σάββατο πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζουν στις Σπέτσες την Ανάσταση του Λαζάρου. Τα παιδιά βγαίνουν στις γειτονιές τραγουδώντας με τα παραδοσιακά κουλουράκια των Σπετσών τα “λαζαράκια“.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού ετοιμαστούν με ιδιαίτερη προσοχή οι στολισμοί των επιταφίων, ξεκινούν οι περιφορές τους από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Αναλήψεως, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ιωάννη, όπου συναντιούνται στην πλατεία του Ποσειδωνίου. Σηκώνουν τους Επιτάφιους στον αέρα και προσπαθούν να τους κρατήσουν εκεί ψηλά όσο περισσότερο γίνεται. Ακολουθεί μια σύντομη δέηση, που ψέλνουν όλοι μαζί και στη συνέχεια οι επιτάφιοι επιστρέφουν στις Ενορίες τους, για να μπορέσουν οι πιστοί να προσκυνήσουν.

Τη βραδιά της “Ανάστασης” τα πυροτεχνήματα σε όλες τις ενορίες ενώνονται στον ουρανό του νησιού και όλοι μέχρι το πρωί βρίσκονται στους δρόμους. Κάθε ενορία αναβιώνει τα έθιμα της. Στην ενορία της “Ανάληψης” – ενορία των ψαράδων – καίνε μια βάρκα στο προαύλιο του ναού.  Στην πλατεία της Κουνουπίτσας, την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, πραγματοποιείται το “κάψιμο του Ιούδα“, έθιμο που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια από τον Σπετσιώτη Παν. Μαθιό.