Ναυμαχία Σπετσών - Αρμάτα

Μια φαντασμαγορική εκδήλωση με άρωμα Επανάστασης πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στο νησί των Σπετσών. Το δημοφιλέστερο από τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών τον Σεπτέμβριο του 1822, γνωστή ως Αρμάτα. Οι κάτοικοι των Σπετσών απέδωσαν τη νίκη τους επί των πολυάριθμων  Τούρκων στη βοήθεια της Παναγίας και έτσι ονόμασαν τον μικρό ναό που βρίσκεται στο λιμάνι «Παναγία η Αρμάτα» και τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν μια εβδομάδα, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας και με την  εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, εκείνης της νύχτας. Μέσα σε μια πανδαισία πυροτεχνημάτων, η αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων.

Η Αρμάτα Σπετσών είναι μια εμπειρία ζωής. Κάτω απ’ το φως του φεγγαριού, μέσα στα καταπράσινα νερά, ανοιχτά του νησιού το μαγικό θέαμα εντυπωσιάζει Έλληνες και ξένους που έρχονται να το απολαύσουν. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται, για να απολαύσουν αυτό το υπέροχο θέαμα και να τιμήσουν μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της Ελλάδος.

Αν επιθυμείτε να βρεθείτε και εσείς στην «Αρμάτα», πρέπει να έχετε φροντίσει από νωρίς να βρείτε δωμάτιο, μιας και οι επισκέπτες του νησιού αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.